Evenimente culturale, Bucuresti (I)

Primul trimestru cultural pentru parinti si copii s-a incheiat. Evenimentele culturale din Bucuresti, la care am participat in primele trei luni ale lui 2023. Daca nu stiti la ce spectacole sau evenimente culturale sa participati, fie singuri, fie alaturi de copii, poate va ajuta aceste recomandari.

Mi-am propus, poate cu putin noroc si inspiratie, sa iau/luam parte la cate un spectacol pe luna sau vizitarea unui muzeu. Orice tine de domeniul cultural, doar pentru a vedea si o alta fata a istoriei, a artei in general.

Primul trimestru cultural pentru parinti si copii

Asadar din ianuarie pana acum am putut participa la:

  1. Muzee cu intrare gratuita. Va sfatuiesc sa mergeti oricand, nu doar cand este intrarea libera. Timp sa aveti de petrecut, pentru ca se merita jumatate de zi la MNaR (de exemplu). Alte muzee vizitate alaturi de copil au fost:
    • Muzeul Theodor Pallady (Str. Spatarului nr 22)
    • Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr .8)
    • Palatul Cesianu Racovita (Artmark) (Str. C.A. Rosetti nr. 5)
    • Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151)
  2. Ziua Culturii Nationale (15 ianuarie) – mai multe evenimente despre care am scris aici.Evenimente culturale Bucuresti (I)
  3. Activitate culturala cu ocazia Zilei Nationale Brancusi, la MNaR, despre care am scris aici. Am vazut ca Muzeul de Arta a mai avut activitati asemanatoare si in anii trecuti. De urmarit pentru la anul!
  4. Cu ocazia Zilei Internationale a Poeziei (21 martie) au avut loc o serie de evenimente la Carturesti, atat in Bucuresti, cat si in tara. In Bucuresti, am mers la Carturesti Carusel, unde, alaturi de Carmen Tiderle, copiii 6+ au putut citi/crea, poezii (logic!). Pentru cei curiosi despre Ziua Internationala a Poeziei, Twinkl a creat mai multe activitati pe care le puteti descarca de aici. Despre carti de poezii pentru copilasi, puteti citi si acest articol.

Piese de teatru pentru adulti:

    • Tatal (teatrul Bulandra) – a fost prima piesa de teatru cu care am inceput anul. O piesa pentru care am cumparat biletele inca de la inceputul lunii decembrie. Asadar, va sfatuiesc sa urmariti biletele cu cel putin o luna inainte. In regia lui Cristi Juncu, ii are in distributie pe: Victor Rebengiuc, Ana Ioana Macarie, Catalin Babliuc, Oana Tudor, Maria Veronica Varlan, Constantin Dogioiu.
    • Dineu cu prosti (TNB) – cea de a doua piesa de teatru pentru mine. Sunt foarte fericita pentru ca mi-am gasit partenera la fel de iubitoare de teatru si spectacole ca si mine. Conteaza sa poti merge cu un alt adult la un asemenea eveniment. Distributia este alcatuita din: Horatiu Malaele, Medeea Marinescu, Aylin Cadîr, Costina Cheyrouze, Teodora Mares, Alexandru Georgescu, Mircea Rusu, Alexandru Bindea, Ovidiu Cuncea si Dorin Andone.
    • Frumos e in septembrie la Venetia (TNB) – luna martie a debutat cu o piesa pe care am ales-o doar pentru ca are in nume Venetia, iar mie mi-a placut tare mult acest micut oras bogat in istorie. O piesa de teatru la care am ras mult, foarte mult. Am admirat actorii Oana Pellea si Mircea Rusu pentru talentul dovedit pe scena. Din pasiunea si intelegerea mea destul de marginita pentru teatru (dar pe care doresc sa o imbunatatesc cat se poate de mult) mi s-a parut o piesa dificila, profunda, desi aparent usor de digerat, comica (si nu chiar) de la care am plecat cu cateva intrebari existentiale si replici pe care cu siguranta le voi mai folosi si eu in anumite contexte. Va indemn sa mergeti ca mai apoi sa dezbatem geniul acestei opere :).
    • Anonimul Venetian (TNB) – ca sa termin cu tot ce are in nume Venetia :). Distributia, tot doi actori: Ilinca Goia si Ioan Andrei Ionescu. Va invit intai la teatru, apoi puteti urmari si filmul din 1970 pe Netflix. 🙂

Teatru “special” (care are loc intr-o anumita perioada)

    • Spectacol dedicat Zilei Culturii Nationale la Ateneul Roman. Sugestie pentru la anul! Am ascultat versurile lui Mihai Eminescu pe muzica lui Paul Constantinescu. Scena finala din “O scrisoare pierduta” a lui Ion Luca Caragiale pe muzica lui Dan Dediu. Superb redata veselia generala atunci cand toata lumea se impaca si Agamita (Agamemnon) Dandanache a castigat alegerile. Cantecul Oltencelor din oratoriul “Tudor Vladimirescu” pe muzica lui Gheorghe Dumitrescu i-a atras atentia copilului. Dar fascinate am ramas de “Sanie cu zurgalai” (Constantin Rapa). Despre alte evenimente de la Ateneul Roman, mai puteti citi aici. 
    • Brancusi, dragostea mea (ARCUB) – o piesa de teatru, care a avut loc cu ocazia implinirii a 147 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi. Incerc sa merg la cate un spectacol dedicat anumitor zile speciale, cum a fost si concertul de la Ateneu, de ziua lui Mihai Eminescu.
    • Hamlet (Nottara) – ma chinuiam de vara trecuta sa gasesc o piesa de Shakespeare in Bucuresti, iar ocazia s-a ivit pe 21 februarie. A fost o piesa altfel, deoarece face parte din proiectul “Reintegrarea detinutilor prin cultura”, derulat de Asociatia Happiness of Colors, finantat prin programul In stare de bine. Actori au fost 33 de persoane din penitenciarul Rahova.

Pentru copii:

    • Teatru Alice in Tara Minunilor – aceasta piesa a fost pusa in scena pentru copiii comunitatii unde locuim
    • Motanul Incaltat (Opera Nationala Bucuresti) – dupa basmul omonim de Charles Perrault este o opera in trei acte pentru copii de Cornel Trailescu, Libretul de Tudor Musatescu si Nina Stoiceva. Dureaza 2 ore si are o pauza. Puteti vedea calendarul spectacolelor ONB, aici. Evenimente culturale Bucuresti (I)
    • Clasic e fantastic.Cum sa intelegem muzica. Lectia de jazz (Ateneu) – un eveniment despre care domnisoara a spus ca s-a distrat cel mai tare dintre toate la care a fost pana pe 11 martie, atunci cand a avut loc aceasta reprezentare.
    • Povestea Calului (Circul Metropolitan) – superba reprezentatia, luminile. Dureaza cam putin (aprox. 1 ora) iar pretul pentru biletul de adulti consider ca este un pic cam piperat. Show-ul merita vazut, cu siguranta.

Pont:

  • Pentru a putea vedea evenimentele culturale sau concertele care au loc in cadrul muzeelor din subordinea Municipiului Bucuresti, puteti citi cu incredere ziarul “Bucuresti in 5 minuteaici.
  • Daca va hotarati sa mergeti la un spectacol al TNB, va puteti dedica una-doua ore inainte de inceperea spectacolului pentru a savura o bautura sus, la Aria.

Evenimente culturale Bucuresti (I)

V-am mai intrebat, dar repet:

Unde pot viziona piese de Shakespeare in Bucuresti? 

A fi sau a nu fi: iata intrebarea.
………….
Sa mori, sa dormi… Nimic mai mult
………….
Sa dormi, dar cine stie?
Sa visezi! Aici e greul!”  (Hamlet, Act 3)

Alte articole despre cultura, mai sunt si acestea:

  1. Prin Bucuresti, citind carti cu broscute
  2. Carti si cinema de Paste
  3. Cartile preferate de la Curtea Veche
  4. Luna Femeii: carti, sport si martisoare
  5. 29 de carti de citit de sarbatori
  6. Lansare carte: David, de Adriana Predoiu

Daniela

Be happy, life is short ! Make the world a better place !

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.